به صورت کاملا خصوصی و اختصاصی کار کنید.
مهارت های ضروری این رشته را هدفمند و متناسب با بازار کار یادبگیرید.
شغل دلخواهتان را انتخاب کنید و مسیر زندگی کاریتان را طراحی کنید.
منظور از رابط کاربری یا UI (user_interface)، چیدمان گرافیکی یک وبسایت یا اپلیکیشن است. رابط کاربری شامل دکمههایی که کاربر روی آنها کلیک میکند، متنهایی که کاربر میخواند، تصاویر، اسلایدرها، کادرهای ورود اطلاعات توسط کاربر، و تمامی عناصر بصری دیگر می باشد.
اما تجربه کاربر یا (user_experience) UX بر نحوه تعامل کاربران با وب سایت تمرکز دارد که آیا از کار کردن با یک وبسایت یا اپلیکشن راضی هستند و استفاده از آن راحت و روان می باشد یا نه؟ در واقع تجربه کاربر تعیین می کند که رابط کاربری چگونه سازماندهی شود و چگونه عناصر مختلف آن با هم دیگر ارتباط داشته باشند.
در ادامه برای آشنایی شما با مسیر شغلی و شرح تبدیل شدن به یک کارشناس و متخصص در این حوزه از مسیر کارآموزی طراحی رابط و تجربه کاربر(UI/UX)، سعی کرده ایم تا تمام جزئیات و نکات مورد نیاز را به اندازه نیاز برای شما توضیح دهیم.
یک طراح رابط کاربری مسئولیت چیدمان صفحه، ترانزیشنها، انیمیشنها را بر عهده دارد و در رابطه با شکل ظاهری یک وب سایت با اپلیکیشن تصمیم میگیرد که از چه رنگهایی برای عناصر مختلف رابط کاربری استفاده کند، ضخامت خطوط چقدر باشد و نوشتههای رابط کاربری چه فونتی داشته باشند.
اما در UX، طراحان تجربه کاربر احساسات کاربران در مورد استفاده از محصول را مورد تحقیق و بررسی قرار می دهد و وظیفه ی اصلی آن ها ایجاد تجربهای لذتبخش و راحت از کار کردن با اپلیکیشن یا وبسایت برای کاربران می باشد.
بنابراین یک کارآموز طراح رابط یا تجربه کاربر تا زمان تبدیل شدن به یک متخصص مسیر پر پیج و خمی را پیش رو دارد تا بتواند یک وبسایت یا اپلیکیشن را به گونهای طراحی کند که ظاهری زیبا و عملکردی مناسب داشته باشد.
در طی مدت کارآموزی به عنوان یک طراح رابط و تجربه کاربر(UI/UX) بهتر است روی بخش های اصلی این حوزه شغلی نظیر ( اسکچ (Sketch)، (Figma)، (Balsamiq)، (Adobe XD)،InVision App، RedPen) تمرکز کنید.
اگر سری به وبسایت های استخدامی ایرانی زده باشید اکثر شرکت هایی که از مسیر کارآموزی به دنبال جذب نیرو هستند، انتظارات تقریبا یکسانی از نیروی کار در شغل دارند. که البته گاها به خاطر برخی از انتظارات بیش از حد از یک کارآموز و نداشتن مسیر رشد و آموزشی مشخص، موفق به جذب نیروی دلخواه خود نمی شوند. اما در حالت کلی برخی از توانمندی ها را به عنوان پیش نیاز و برخی دیگر نیز به عنوان امتیاز لحاظ می کنند، که ما کسب تعدادی از آنها را برای ورود به این شغل شدیدا توصیه می کنیم.
مهارتهای لازم برای طراحی رابط کاربری
مهارتهای لازم برای طراحی تجربهی کاربری
مجددا این نکته را یادآوری می کنیم که به عنوان کارآموز طراح رابط و تجربه کاربر لزوماً نیازی به کسب تمامی مهارت ها فوق ندارید. اما داشتن هرکدام از آنها شانس شما را در رقابت با سایرین برای کسب موقعیت های شغلی متناسب، بالا می برد. در این مورد دقیقتر در ادامه توضیح میدهیم.
ما با بررسی روند جذب نیرو در شرکت ها و همچنین از طریق صحبت با مدیران سازمان ها متوجه شده ایم که تقاضای نیرو برای شغل طراحی رابط و تجربه کاربر روز به روز زیاد تر می شود و کسب و کارهای بیشتری در این حوزه اقدام به تیم سازی و جذب متخصص می کنند.
خوشبختانه سازمانها در انتخاب طراحان رابط کاربری و تجربهی کاربری، روی مدرک تحصیلی تاکید چندانی ندارند و تمرکز آن ها بیشتر بر روی مهارت و تجربه شما می باشد. البته کسانی که در حوزهی طراحی گرافیک تحصیل کرده باشند، در مقایسه با کسانی که تحصیلاتی غیر مرتبط داشته باشند، برای تصاحب بعضی از شغلهای طراحی UI، یک برتری جزئی دارند.
همانطور که قبل تر اشاره کردیم، مسیر شغلی شما برای ورود به این رشته می تواند از کارآموزی طراحی رابط و تجربه کاربر(UI/UX) شروع شده تا پس از فراگرفتن مهارت های لازم و کسب حداقل تجربه مورد نیاز بتوانید کم کم تبدیل به یک متخصص طراح رابط و تجربه کاربر تبدیل شوید.
طراحی رابط و تجربه کاربر در ایران بصورت های دورکاری(فریلنسری)، استخدام در مراکز دولتی و کار در شرکت های خصوصی می باشد. شما با فعالیت در مراکز دولتی درآمد ثابتی خواهید اشت اما میتوانید بدون وابستگی به هیچ سازمانی و به صورت پروژهای یا فریلنسینگ، درآمد داشته باشید. مزیت دیگر این شغل، این است که یک طراح UI/UX میتواند از دانش و مهارتهایش در راهاندازی یک کسبوکار برای خود نیز استفاده کند.
طبق نظرسنجی ها و بررسی های صورت گرفته شده بعد از کسب تجربه کافی و متخصص شدن در یکی از حوزههای شغلی طراحی رابط و تجربه کاربر درآمد آن در ایران در مقایسه با سایر مشاغل، نسبتا بالا محسوب میشود. در سال ۱۴۰۰، یک طراح UI/UX در تهران، ماهانه حدود ۱۵ میلیون تومان درآمد دارد و در شهرهای دیگر کشور نیز حقوق طراح UI/UX نزدیک به ۱۰ میلیون تومان بر ماه است.
اما هنگام شروع کار به احتمال زیاد با درآمد پایه اداره کار(در سال ۱۴۰۰ چیزی بین ۳-۴ میلیون تومان) وارد این شغل خواهید شد و در طول سال میتوانید افزایش درآمد را با گرفتن ارتقای شغلی و انجام پروژه های مختلف به سرعت تجربه کنید.
درسراسر دنیا، طراحی رابط و تجربه کاربر به عنوان یک شغل تخصصی و پردرآمد شناخته می شود که با توجه به میزان مهارت های خود میتوانید در کشورهای مختلف از درآمد مطلوبی برخوردار شوید.
کشورهای ترکیه، آلمان، کانادا، انگلیس کشورهایی هستند که متقاضی مهاجرت برنامه نویس را پذیرا هستند.
در انگلستان به طور میانگین، درآمدی بالغ بر ۴۸.۴۶۶ پوند در سال
در المان متوسط درآمد سالیانه برابر با ۶۶.۸۸۹ یورو
در کانادا به طور میانگین درآمدی بالغ بر ۹۳.۹۶۱ دلار در سال
در ترکیه میانگین درآمد سالیانه ۱۰۲.۶۶۱ لیر