ما با بررسی روند جذب نیرو در شرکت ها و همچنین از طریق صحبت با مدیران سازمان ها متوجه شده ایم که تقاضای نیرو برای شغل علم داده روز به روز زیاد تر می شود و کسب و کارهای بیشتری در این حوزه اقدام به تیم سازی و جذب متخصص می کنند.
سهولت یادگیری علم داده نسبتا پایین می باشد و زمان ورود به بازار کار آن هم نسبت به بقیه حوزههای شغلی طولانی تر است.
پیشبینیها نشان میدهد مشاغل دانشمندان علوم رایانه و اطلاعات و محققان داده تا سال ۲۰۲۸ رشد ۱۴ درصدی را تجربه خواهد کرد.
با توجه به اینکه این حوزه در دنیا به صورت دائم در حال به روز شدن است و شرکت ها از ابزارها و متد جدیدتری استفاده می کنند،باعث می شود که یک کارشناس علم داده همواره در حال توسعه دانش و تخصص خود باشد و از تکرار و یکنواختی فاصله بگیرد.
همانطور که قبل تر اشاره کردیم، مسیر شغلی شما برای ورود به این رشته می تواند از کارآموزی علم داده شروع شده تا پس از فراگرفتن مهارت های لازم و کسب حداقل تجربه مورد نیاز بتوانید کم کم تبدیل به یک کارشناس علم داده شوید.
در ادامه راه می توانید در برخی از حوزه های پرطرفدار این شغل عمیق تر شوید و با افزایش سطح مهارت خود به متخصص آن حوزه خاص تبدیل شوید.
بازار کار علم داده در ایران
به طور کلی به دلیل رشد سریع و نیاز بالای کسب و کار به دیتا محور شدن و حرکت به سمت اتوماتیک و هوشمندتر شدنشون، متخصصین علم داده در قسمتهای مختلفی مثل مارکتینگ، منابع انسانی، فروش، مالی و… مشغول به کار می شوند.
با این وجود به خاطر ضعف ساختاری در کسب و کارهای ایرانی و پایین بودن حجم داده ها در این کسب و کار ها، تقاضا در بازار کار ایران برای شغل علم داده نسبت به مشاغلی مثل:
برنامه نویسی، دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی و فروش و… پایین تره. در بهترین حالت حدود ۰.۵ یا ۱ درصد کل تقاضاهای رو دربرمیگیره. تعداد شرکتهایی هم که به دیتای کافی دسترسی دارند خیلی کم هستند و این شرکت ها بیشتر در شهر تهران متمرکزند.
سطح درآمد شما به عنوان یک کارشناس علم داده:
بعد از کسب تجربه کافی و متخصص شدن در یکی از حوزههای شغلی علم داده (که بین 2 تا 4 سال زمان خواهد برد)، می توان درآمدی بین 6.5 تا 13 میلیون تومان برای یک کارشناس علم داده و 9 تا 24 میلیون تومان برای کارشناس ارشد (البته در سال 1400) متصور بود.
بازار کار خارج از ایران:
در کشورهای پیشرفته مثل کانادا، آلمان، انگلیس، ژاپن و … نیاز بالایی به متخصص علم داده در هر سطح و حوزه ای هست. و این شغل جزء ۳ شغل پرطرفدار و پر تقاضا از سمت شرکت ها برای افراد جویای کار محسوب میشه.
طبق اطلاعاتی که از وبسایتهایی مانند Glassdoor، Indeed و Linkedin به دست آوردهایم، متوسط دستمزد دیتاساینتیست در کشورهای مختلف بهاین شرح است:
- استرالیا: ۱۱۶,۰۰۰ دلار استرالیا در سال
- کانادا: ۸۰,۳۹۴ دلار کانادا در سال
- سنگاپور: ۹۳۳,۰۰۰ دلار سنگاپور (SGD) در سال
- انگلیس: سالانه ۵۰,۵۸۵ پوند
- مکزیک: ۳۹,۶۰۰ دلار مکزیک در سال
- آفریقای جنوبی: ۱۷۹,۶۱۱ رَند در سال
- اسپانیا: ۳۴,۰۰۰ یورو در سال
چنانچه قصد مهاجرت یا انجام پروژه های خارج از کشور را دارید و می خواهید جایگاه شغلی مناسبی برای خود کسب کنید. تصمیم گیری در این زمینه نیازمند تجربه بالا است. توصیه میکنیم اگر چنین قصدی دارید با یکی از مشاورین شغلی گلرن صحبت کنید.