در این مقاله با نگاهی دقیق تر به بررسی روش یادگیری پروژه محور برای ارتقای مهارت های کاریمان می پردازیم. به طور مثال اینکه یادگیری پروژه محور پایتون چطور به ما کمک می کند تا بتوانیم به تسلط خوبی در این زبان برنامه نویسی برسیم. سپس در ادامه مقاله برخی از مدل های پیاده سازی یادگیری پروژه محور را نام می بریم.
در نهایت اثربخش ترین آنها، یعنی یادگیری به سبک برنامه های منتورینگ تسک محور را معرفی و تحلیل می کنیم. به این هدف که با انتخاب مناسب ترین روش یادگیری ، حرفه ای ترین و در عین حال، لذت بخش ترین مسیر رشد را تجربه کنید.
۱- یادگیری پروژه محور چیست؟
یادگیری پروژه محور۱ در حقیقت یک استراتژی آموزشی است که شما را به چالش می کشد تا برای مشکلات پروژه های واقعی، راه حل هایی طراحی کنید، توسعه دهید و یا حتی بسازید. هدف این روش ایجاد ظرفیت خلاقانه برای حل مشکلات دشوار پیش از تجربه واقعی آن هاست. زمانی که ازین طریق شروع به یادگیری می کنید، سایر مهارت ها خصوصا مهارت هایی مثل تفکر انتقادی، همکاری، خلاقیت و مهارت های ارتباطی را نیز در کنار مهارت های فنی اصلی یاد می گیرید.
یادگیری پروژهمحور الگویی است که یادگیری را بر محور پروژهها سازماندهی میکند. بر اساس تعریفی که در راهنمای این روش برای آموزگاران مطرح شده، پروژهها فعالیتهای پیچیدهای هستند بر اساس سوالات یا مسائل چالشبرانگیز که دانشآموزان را درگیر کار طراحی، حل مسئله، تصمیمگیری، و فعالیتهای تحقیقی میکنند؛ به دانشآموزان فرصت کار نسبتاً مستقل را در بازههای طولانی زمانی میدهند؛ و در پایان سبب تولیدات یا ارائههای واقعگرایانه میشوند.
تعریفهای دیگری که در ادبیات یافت میشود شامل محتوای موثق، ارزیابی موثق، تسهیل و نه دستورالعمل از طرف معلم، اهداف آموزشی شفاف، یادگیری مشارکتی، باز اندیشی، و دربرگیری مهارتهای بزرگسالان. این تعدد تعاریف باعث میشود که افراد مختلف برداشتهای متفاوتی از این مفهموم داشته باشند، بر ویژگیهای متفاوتی از آن تأکید کنند، و در نتیجه روشهای عملی متفاوتی برای پیادهسازی آن به کار گیرند.
یادگیری پروژه محور یک روش آموزشی است که در آن فرد یادگیرنده با انجام پروژههای عملی، مهارتها، دانش و تجربیات خود را رشد میدهد. در این روش، تمرکز اصلی بر حل مسئله هنگام تجربههای عملی در پروژه های واقعی است.
۲- یادگیری پروژه محور برای تسلط چه مهارتهایی مناسب است؟
یادگیری پروژه محور برای آموزش برنامه نویسی و سایر مهارت های حوزه تکنولوژی چه کاربردی دارد؟
این روش به طور فزاینده ای در یادگیری رشته های فنی، تکنولوژی و برنامه نویسی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا به افراد علاقمند به این رشته ها کمک می کند تا به جای غرق شدن در تئوری ها برنامه نویسی، دست به عمل بزنند و کدنویسی را به طور واقعی تر و عمیق تر و در انجام پروژه ها تجربه کنند.
انواع روش های یادگیری پروژه محور پایتون و زبان های برنامه نویسی دیگر
(جدول ۱)
کارآموزی | دوره های کارآموزی فرصت های کوتاه مدت برای به دست آوردن تجربه کاری ابتدایی هستند. کارآموزان معمولاً در کنار یک تیم در یک شرکت کار می کنند و به روش پروژه محور از متخصصان حرفه ای یاد می گیرند و جنبه های مختلف کار را امتحان می کنند. معمولا برنامه آموزشی مشخصی ندارند. |
بوت کمپ | بوت کمپ می تواند برای ارائه آموزش های تخصصی در مدت زمان کوتاه موثر باشد. بیشتر بوت کمپ پروژه محور هستند و معمولا به صورت آنلاین برگزار می شوند. بوت کمپ ها از برنامه درسی(سرفصلهای مشخصی) دارند، و می توانید انتظار این را داشته باشید که از ۳ تا ۱۵ ساعت در هفته به یادگیری اختصاص دهید. |
برنامه های منتورینگ | برنامه های منتورینگ به سبک ها و روش های بسیار متنوع و متفاوتی وجود دارند. مهمترین ویژگی آنها این است که هدف و برنامه مشخصی را برای ارتقای مهارت ها شغلی در یک حرفه خاص دنبال می کنند. |
بله، در بسیاری از دانشگاهها، مؤسسات آموزشی و پلتفرمهای آموزش آنلاین، دورهها و منابعی برای آموزش با سبک پروژه محور وجود دارد. این دورهها ممکن است به صورت حضوری در دانشگاهها و مراکز آموزشی یا به صورت آنلاین ارائه شوند.
برای پیدا کردن منابع آموزشی با سبک پروژه محور، میتوانید به این روشها رجوع کنید:
با توجه به منطقه و زبان شما، منابع مختلفی ممکن است در دسترس باشند. بهترین راه برای پیدا کردن منابع مناسب، جستجو در وب و مشاوره با مشاوران تحصیلی یا افرادی است که در حوزه آموزش فعالیت میکنند.
بله، Coursera یکی از معروفترین و محبوبترین پلتفرمهای آموزش آنلاین است که دورههای مختلفی را در حوزههای مختلف به صورت آنلاین ارائه میدهد. این پلتفرم همچنین دورههایی با سبک پروژه محور نیز دارد که به شما امکان یادگیری عملی و کاربردی را میدهد.
در Coursera، شما میتوانید از دورههای مختلف با محتوای متنوع و تدریس تخصصی استفاده کنید. این دورهها توسط دانشگاهها و مؤسسات آموزشی معتبر از سراسر جهان ارائه میشوند. همچنین، پلتفرم به شما امکان مشارکت در پروژهها، تمرینات و ارتقاء مهارتهای خود را در زمینههای مختلف میدهد.
برای شروع، میتوانید به وبسایت Coursera مراجعه کرده، موضوعات مورد علاقهتان را جستجو کنید و دورههای مرتبط با سبک پروژه محور را بررسی و انتخاب کنید. هر دوره به طور عمومی شامل ویدیوهای آموزشی، تمرینات، پروژهها و منابع آموزشی دیگر است.
برنامه های منتورینگ تسک محور واختصاصی
از بین تمامی انواع برنامه های منتورینگ، و حتی انواع روش های یادگیری پروژه محور معرفی شده در بالا، منتورینگ تسک محور، به روز ترین و موفق ترین مدل آنهاست.
در این مدل ابتدا پس از ارزیابی دقیق شما در مورد مهارت های فنی، توانمندی و حتی ویژگی های شخصیتی تان، شغل مناسب و مورد علاقه تان را انتخاب میکنید را یادگیری پروژه محور
یک ویژگی مهم دیگر این روش کار با افراد متخصص و شاغل در صنعت ست، در این روش شما با مدرس ها و تمرین های عملی سروکار ندارید، بلکه از طریق کار روی پروژه واقعی باز طراحی شده به هدف یادگیری شما آن هم در کنار متخصص هایی که در حال حاضر در صنعت مشغول به کار هست ند و به خوبی بازار کار ونیاز بازارکار را میشناسند، آموزش و یادگیری مهارت های یک شغل می پردازید.
بنابراین این روش با توجه به ارزشمند و گران قیمت تر بودن زمان افراد متخصص به نسبت روش های قبلی گران قیمت تر است.
البته با توجه به کیفیت و اثر تصاعدی که رشد شما در مهارت های مدنظرتان می گذارد بسیار به صرفه تر از موارد بالاست.
۳- چرا برنامه منتورینگ تسک محور، یکی از بهترین مدلهای یادگیری پروژه محور است؟
PBL همچنین می تواند به دانش آموزان کمک کند:
- هنگامی که با موانعی مواجه می شوند رویکرد آنها را نقد و تجدید نظر کنید
- به یک مشکل از منظرهای متعدد نگاه کنید
- مهارتهایی را برای زندگی در جامعهای مبتنی بر دانش و با فناوری بالا توسعه دهید
- ارتباط جدیدی با یادگیری در دست ایجاد کنید
- خود را به ارزیابی معتبر وامی دارد
چهار هدف محرک PBL عبارتند از: یادگیری انضباطی، کار معتبر، همکاری، تکرار.
یادگیری پروژه محور به سبک برنامه منتورینگ تسک محور چه مراحلی دارد؟
هفت مرحله کلیدی یادگیری پروژه محور به سبک برنامه منتورینگ
- نتیجه یادگیری مورد انتظار را تدوین کنید.
- مفهوم مواد آموزشی را درک کنید.
- آموزش مهارت.
- موضوع پروژه را طراحی کنید.
- پیشنهاد پروژه را ارائه دهید.
- انجام وظایف پروژه ها
- ارائه گزارش پروژه.
مولفه یادگیری پروژه محور چیست؟
یادگیری مبتنی بر پروژه (PBL) یک فرآیند پنج مرحله ای است که شامل:
- معرفی و شناسایی پروژه
- تحقیق فردی یا تیمی
- طراحی و توسعه
- ساخت، آزمایش و ارزیابی
- تحویل پروژه
پنج عنصر PBL عبارتند از: نقد و تجدید نظر، صدای دانشجو، پرسش، سؤال رانندگی، محصول عمومی.
PBL دانش آموزان را تشویق می کند که برای بهبود محصول نهایی خود بازخورد بدهند و دریافت کنند. فرآیند نقد و بازنگری فرصت هایی برای همکاری ایجاد می کند.
PBL همچنین شامل:
- صدای دانش آموز و انتخاب
- پرس و جو
- همکاری
- PBL معتبر شامل یک شریک اجتماعی و یک محصول نهایی ارائه شده عمومی است
PBL مهارت های حل مسئله و خلاقیت دانش آموزان را توسعه می دهد. همچنین به دانش آموزان کمک می کند تا مهارت های قرن ۲۱ مانند تفکر انتقادی را تسلط یابند.
یادگیری پروژه محور با روش برنامه منتورینگ مناسب چه کسانی ست؟
PBL می تواند به دانش آموزان کمک کند تا مهارت های کار تیمی و حل مسئله را به همراه توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران توسعه دهند. همچنین می تواند به دانش آموزان کمک کند تا درک خود را از محتوا و زمینه موضوع عمیق تر کنند.
یادگیری پروژه محور برای چه کسانی مناسب است؟
یادگیری پروژه محور برای افرادی مناسب است که علاقهمند به یادگیری از طریق تجربههای عملی و انجام پروژههای واقعی هستند. این روش به خصوص برای موارد زیر مناسب است:
به طور کلی، افرادی که از تجربههای عملی و انجام پروژههای کاربردی لذت میبرند و به دنبال افزایش مهارتهای عملی خود هستند، میتوانند از یادگیری پروژه محور بهرهبرداری کنند.
یادگیری پروژه محور مناسب چه مشاغلی ست؟
یادگیری پروژه محور به صورت گسترده در مشاغل مختلف قابل استفاده است. این روش برای مشاغل زیر به خصوص مناسب است:
به طور کلی، یادگیری پروژه محور در اکثر حوزههای شغلی قابل استفاده است و میتواند به توسعه مهارتها، دانش عملی و تجربه کاربردی کمک کند.
یادگیری پروژه محور برای کدام شاخه های علوم مناسب است؟
مثلاً، برخی افراد با سبک یادگیری تجربی عملی بهتر کنار میآیند و در عین حال برخی دیگر با تاکید بر تئوری و توضیحات نظری به موفقیت دست پیدا میکنند. همچنین، عوامل فردی مثل تواناییها، تجربههای گذشته، روحیه و انگیزه نیز در تعیین میزان موفقیت تأثیرگذار هستند.
به طور کلی، موفقیت در یادگیری به میزان تلاش، پیشرفت مستمر، توجه به ترجیحات شخصی و تطابق با نیازهای یادگیری خود بستگی دارد و نمیتوان آن را به یک سبک یادگیری خاص مرتبط کرد.
چطور کیفیت یادگیری مان را در یادگیری پروژه محور ارتقا دهیمً
برای ارتقا کیفیت یادگیری در روش یادگیری پروژه محور، میتوانید از راههای زیر استفاده کنید:
به طور کلی، پیشبرنامهریزی دقیق، تلاش مستمر و تنوع در روشها و موضوعات میتوانند به ارتقا کیفیت یادگیری در روش یادگیری پروژه محور کمک کنند.
آیا جایی را میشناسید که سبک پروژه محور آموزش دهند.
یادگیری در تمام مشاغل به سبک یادگیری پروژه محور به کمک منتورینگ تسک محور امکان پذیر است.
چگونه یادگیری پروژه محور موفقیت مارا در شغل آینده تضمین میکند؟
یادگیری پروژه محور به شما این امکان را میدهد که مهارتها و تجربیات عملی خود را در دستیابی به اهداف شغلی تقویت کنید. این روش باعث میشود که شما به طور عمیقتری با مفاهیم تئوری آشنا شده و در عین حال با موقعیتهای واقعی کاربرد آنها را تجربه کنید. از طریق پروژهها میتوانید مهارتهای همکاری، مدیریت زمان، حل مسائل و ارتباطات را نیز بهبود دهید.
همچنین، پروژه محور به شما این امکان را میدهد تا نتایج قابل ملاحظهتری را از تلاشهای خود ببینید که این میتواند انگیزه و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. همچنین، انجام پروژهها میتواند شما را با مسائل و چالشهای واقعی در حوزهی کاریتان آشنا کند و به شما این امکان را میدهد که راهحلهای نوآورانهتری را پیشنهاد دهید.
با کسب تجربیات و مهارتهای پروژه محور، میتوانید به کارفرمایان نشان دهید که قادر به انجام و مدیریت پروژههای واقعی هستید و این میتواند به شما در کسب فرصتهای شغلی بهتر کمک کند و موفقیت آیندهی شما را تضمین کند.
۴- در نهایت، یادگیری پروژه محور، موفقیت مارا در شغل آینده تضمین میکند.
در کل، یادگیری پروژه محور یک روش فعال و عملی برای بهبود دانش و مهارتهاست که به دانشجوها امکان میدهد تجربیات واقعی و عملی را تجربه کنند.
یادگیری پروژه محور، سبکی که به شما این امکان را میدهد تا مهارتهای خود را با تجربه عملی تقویت کنید و در مسیر دستیابی به اهداف شغلیتان حرکت کنید.
این روش باعث میشود که شما به طور عمیقتری با مفاهیم تئوری آشنا شده و در عین حال به کمک موقعیتهای واقعی، کاربرد آنها را تجربه کنید. پروژهها به شما کمک می کنند تا دنیای کار واقعی را شبیه سازی کنید و درحالی که مهارتهای فنی تان ارتقا می دهید، در مهارتهای همکاری، مدیریت زمان، حل مسئله و برقراری ارتباط مؤثر در تیم را نیز بهبود پیدا کنید.
همچنین، یادگیری پروژه محور یک ویژگی منحصر به فرد نیز دارد، این که شما در انتهای هر پروژه با راحتی می توانید مهارت های میتواند انگیزه و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. همچنین، انجام پروژهها میتواند شما را با مسائل و چالشهای واقعی در حوزهی کاریتان آشنا کند و به شما این امکان را میدهد که راهحلهای نوآورانهتری را پیشنهاد دهید.
با کسب تجربیات و مهارتهای پروژه محور، میتوانید به کارفرمایان نشان دهید که قادر به انجام و مدیریت پروژههای واقعی هستید و این میتواند به شما در کسب فرصتهای شغلی بهتر کمک کند و موفقیت آیندهی شما را تضمین کند.
منابع:
تیم تجربه انسانی گل ارن