در شرایط فعلی ایران(که همگی از آن با خبر هستیم) شاید شما به این فکر می کنید که چه کار کنید و چگونه شغلتان را عوض کنید و یا حتی به دنبال مهاجرت هستید. به ویژه اگر اخیرا هم شغلتان را از دست داده اید و به دنبال شرایط بهتری می گردید.
در این راهنما، ما به شما نشان خواهیم داد که چگونه در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ مسیر شغلی ای را که دوستش دارید، بسازید. به شما یک نقشه راه واضح ارائه میکنیم که میتوانید برای تغییر شغل تان و حتی آماده شدن برای ورود به بازار کار بین المللی آن را دنبال کنید.
شرایط جدید، شغل جدید؟ بیایید باهم بفهمیم.
۱- بازار کار در نیمه دوم سال ۱۴۰۱
هنگام ایجاد یک تغییر شغلی، مهم است که چشم انداز مورد نظر خود را درک کنید. فضای اقتصادی کنونی ایران چگونه است(قطعا بهتر از ما می دانید)؟ چه مهارت ها و پوزیشن های شغلی بیشتر مورد تقاضا قرار خواهند گرفت؟ در نهایت، بازار کار در حال حاضر چگونه است و چه چالشها و فرصتهایی را در دل خودش دارد؟
بیایید به طور خلاصه بررسی کنیم که نیمه دوم سال ۱۴۰۱ چه چیزی را برای کارجویان و کسانی که به دنبال تغییر شغل هستند، دارد.
۱-۱ استعفاهای اخیر به کارجویان تازه کار برتری می دهد!
موضوع استعفای بزرگ در دنیا و بحران اخراج نیرو در جهان همچنان داغ است. از پاییز ۱۴۰۱ شاهد افزایش تعداد افرادی بودهایم که داوطلبانه شغل خود را با سرعت بیسابقه ترک میکنندو یا از شغلشان اخراج شده اند. مردم این روند را به عنوان لحظهای توصیف میکنند که شاید یک بار در هر نسلی اتفاق میافتد. و اگرچه آمارها بر ایالات متحده متمرکز است( و آمار دقیقی از تعداد افراد بی کار شده در ایران وجود ندارد)، اما این روند در بسیاری از کشورهای دیگر در سراسر جهان نظیر: شیلی، ترکیه، چین و… نیز اتفاق افتاده است.
آمار امیدوار کننده برای شما که به دنبال کار هستید این است که از چند سال اخیر تعداد فرصتهای شغلی بیشتر از تعداد کارجویان با کیفیت است، به این معنی که شرکتها باید برای جلب توجه شما بیشتر تلاش کنند. کارفرمایانی که از دید کارجویان مطلوب تلقی نمی شوند، نسبت به سایرین، ضرر خواهند کرد و جویندگان کار می توانند انتخاب بیشتری در مورد محل کار خود و شغل جدیدشان داشته باشند. تا اینجای داستان یک هیچ به نفع شما!
۲-۱ پاندمی قوانین دورکاری و کار ترکیبی(هیبریدی) را عوض کرده
مدتها پیش، دورکاری بهعنوان یک مزیت برای کارمند تلقی میشد. یک پیشنهاد هفتهای یک یا دو بار که فقط توسط مدرنترین و آیندهنگرترین شرکتها ارائه میشد، و سپس معمولاً فقط برای برخی مشاغل و موارد خاص انجام می پذیرفت. با همهگیری کووید-19، دورکاری از یک مزیت به یک ضرورت در بسیاری از شرکت های سراسر دنیا از جمله ایرانی ها تبدیل شد. در حال حاضر، همانطور که ما داریم همه گیری را کنترل می کنیم، مدلهای دورکاری و هیبریدی هنوز پر طرفدار هستند (حداقل برای کسانی که میتوانند کارهای خود را از خانه انجام دهند).
بر اساس نتایج یک گزارش، و نظرسنجی از 500 متخصص فناوری در آمریکا، نگرش نسبت به دورکاری و کار ترکیبی – هم در بین مدیران و هم در بین کارکنان – مثبت تر شده است.
خب این موضوع برای شما چه سودی دارد؟ بهعنوان فردی که در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ در دنیای جویندگان کار سیر میکند، میتوانید انتظار داشته باشید که تعداد فزایندهای از موقعیتهای دورکاری و ترکیبی (به جز مشاغل تولیدی و صنایعی که نیازی به کار حضوری دارند) بیش از هر زمان دیگری پیدا کنید.
و از آنجایی که دورکاری خود را به عنوان یک هنجار ثابت می کند، کارفرمایان مجبور خواهند شد در سیاست ها، فرآیندها و مزایای خود تجدید نظر کنند تا انگیزه های جدیدی برای شما قائل شوند. یوگا در اداره، کیسههای لوبیا و عرضه نا محدود چای و قهوه دیگر کسی را وسوسه نمیکند. پیشبینی شده که، میزان و کیفیت تجربه کارمندی (EX)، تنها و مهمترین بخش یک استراتژی موثر در جذب منابع انسانی برای سازمان ها خواهد شد.
بنابراین: نه تنها میتوانید انتظار یک فرهنگ کاری دورکاریتر را داشته باشید، بلکه میتوانید (و باید) انتظار یک تجربه متفاوتی از همکاری با سازمان ها را نیز داشته باشید. که پیش از این هرگز زیر بار چنین وضعیتی نمی رفتند. تا اینجای کار ۲ هیچ به نفع شما!
۳-۱ مهارتهای قابل انتقال، یادگیری مادامالعمر، و مسیرهای شغلی غیرخطی الزامات یک کار نرمال
شرایط عوض شده و همینطور انتظار ما از اینکه یک کار خوب چیست نیز، تغییر کرده است. ممکن است روزهایی را به خاطر بیاورید که خلا حتی کوچک رزومه کاری خود را به سختی پر میکردید، یا زمانی که از شما انتظار میرفت فقط یک تغییر شغل و یک مسیر شغلی را انتخاب کنید و به آن پایبند و وفادار باشید، الان همه چیز تغییر کرده است و این انتظار دیگر خریدار ندارد.
خوشبختانه این ذهنیت سنتی در حال تکامل است. مسیرهای شغلی غیرخطی(که هیچ شروع و پایان از پیش تعریف شده و دقیقی ندارند) در حال تبدیل شدن به یک امر عادی جدید هستند، با تمرکز کردن به سمت یادگیری مادام العمر به جای وفادار ماندن مادام العمر به یک شرکت یا شغل خاص قوانین حاکم بر معادلات بازار کار به شدت عوض شده است.
کتاب The Squiggly Career توضیح می دهد که چگونه ما اکنون در دنیایی زندگی می کنیم که در آن جابجایی مکرر و راحت بین شغل ها، صنایع، مکان ها و نقش های کاری در حال تبدیل شدن به یک امر عادی جدید است.
خودآگاهی، یادگیری مستمر، و مهارتهای دورکاری و ارتباطی، همگی در محیط کار امروزی بسیار ارزشمند تلقی میشوند. یک خبر عالی دیگر برای کسانی که به تغییر شغل به طور جدی فکر میکنند.
در پایان بخش اول راهنمای تغییر شغل، به طور خلاصه، آنچه می توانید از دنیای کار در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ انتظار داشته باشید را آورده ایم:
- جویندگان کار در انتخاب مکان و نحوه کار “دست برتر” را دارند.
- موقعیت های شغلی بیشتری نسبت به جویندگانی که آنها را پر میکنند، وجود دارند.
- دورکاری و کار ترکیبی به یک هنجار جدید در بسیاری از شرکت ها به ویژه شرکت های فناوری تبدیل شده اند.
- شرکت ها تمرکز و تلاش بیشتری روی تجربه همکاری (HX یا EX) دارند و با امیدواری بالایی در حال تنظیم استانداردهای فرهنگ کاری جدیدی هستند.
- . مسیرهای شغلی غیر خطی یا پر پیچ و خم! جایگزین نردبان شغلی و سلسله مراتب خواهد شد، با یادگیری مادامالعمر و مهارتهای قابل انتقال به عنوان داراییهای اصلی در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ و حتی بعد از آن
الان زمان بسیار خوبی برای ورود و تغییر شغل به کاری است که دوستش دارید، بنابراین بیایید به اصل موضوع برسیم: چگونه میتوانید تغییر شغل را شروع کنید؟ صبر کنید و به خواندن ادامه دهید!
۲- نحوه ایجاد یک تغییر شغلی موفق در 9 مرحله
در این بخش، ما ۹ گام مهم را که می توانید برای ایجاد یک تغییر شغلی موفق بردارید، بیان می کنیم.
ما قرار نیست مواردی تکراری مانند «CV خود را بهروزرسانی کنید» و «برای مشاغل درخواست دهید» به شما بگوییم (اگرچه اینها مراحل بسیار مهمی برای شروع یک حرفه جدید هستند!). در عوض، ما بر کارهایی تمرکز خواهیم کرد که به شما کمک می کند شغلی را که دوست دارید پیدا کنید و شما را به عنوان یک کاندیدای واجد شرایط در پوزیشن شغلی جدیدتان به بازار کار و سازمان ها معرفی کند.
همانطور که در ادامه این راهنما نیز خواهید خواند، یافتن مسیر شغلی “درست” می تواند زمان بر باشد، اما یادتان باشد که: این یک مسیر است، نه یک مقصد نهایی. پس تنها کاری که باید انجام دهیم این است که وارد آن شویم و آنرا طی کنیم.
وقتی حرکت بعدی خود را مشخص می کنید، سعی نکنید روی این ایده کمال گرایانه پافشاری کنید. به یاد داشته باشید، ما دیگر مثل نسل های قبل از نردبانی که بقیه برایمان تدارک دیده اند بالا نمیرویم، در شرایط فعلی انگار داریم مار و پله بازی می کنیم! حرکت بعدی شما ممکن است کامل و دقیق نباشد، اما اساس حرکت بعدی پس از آن خواهد شد، و به همین ترتیب تا ناکجا آباد!
با در نظر گرفتن این موضوع، در ادامه راهنما ۹ گام اصلی برای تغییر شغل به شکل موفقیت آمیز را آورده ایم:
گام ۱: نقاط قوت خود را باز هم بررسی کنید
اغلب اوقات، ما صرفا روی کاستی های خود تمرکز می کنیم. در واقع، برای بسیاری از ما، صحبت در مورد نقاط قوتمان چیزی نسبتاً بدیهی یا شاید ناراحت کننده است(مثلا میگیم تعریف از خودمون نکنیم یا ریاکاری نشه!). البته همیشه و برای هرکسی شما نیازی به صحبت در مورد ویژگی های مثبتتان ندارید، اما به هرحال همیشه باید آنها را به خوبی شناسایی و ارزیابی کنید.
تأمل در نقاط قوت خود به شما کمک می کند تا بفهمید از انجام چه کارهایی لذت می برید و جایی که می توانید ارزش افزوده داشته باشید را شناسایی کنید. و ببینید در چه نقشها و محیطهایی احتمال پیشرفت بیشتری برایتان وجود دارد.
سعی کنید این سؤالها را از خود بپرسید و جوابشان را پیدا کنید:
- تمایل به دریافت چه بازخورد مثبتی دارید؟ همکاران، مدیران، دوستان و خانواده در مورد شما چه می گویند؟ بقیه می گویند چه کاری را خوب انجام می دهید؟
- در زندگی یا کار به چه دستاوردهایی بیشتر افتخار می کنید؟ چه کارهایی انجام دادهاید که به آن افتخار میکنید و چه مهارتها و ویژگیهایی شما را قادر به موفقیت کرده است؟
- چه زمانی بیشترین و کمترین بهره وری را دارید؟ تمایل دارید چه نوع کارها و پروژه هایی را سریع، کارآمد و با کیفیت بالا انجام دهید؟ چه نوع کارها و پروژه هایی باعث می شوند که شما را ناامید کنند. چه نقاط قوت و ضعفی در اینجا مطرح برای شما در انجام کار خاصی در زمان خاصی است؟
- از انجام چه کاری بیشتر لذت می برید؟ آیا شما یک نقاش، برنامه نویس، طراح یا شطرنج باز پرشور هستید؟ آیا از دویدن، نوشتن یا کمک کردن به دیگران لذت می برید؟ ممکن است به این سادگی نباشد که «من از پخت و پز لذت می برم، بنابراین شغلی را به عنوان سرآشپز شروع می کنم»، اما سرگرمی های شما سرنخ بزرگی از نقاط قوت شما دارد. به این فکر کنید که از انجام چه کاری لذت می برید و چگونه این فعالیت ها به ویژگی ها و مهارت های خاصی نیاز دارند که برای آنها بازار و مشتری دست به نقدی پیدا شود.
همانطور که به این سوالات پاسخ می دهید، تمام نقاط قوت و ویژگی هایی را که می توانید در پاسخ های خود شناسایی کنید، یادداشت کنید. این به شما یک لیست خوب می دهد تا در هنگام ارزیابی مسیرهای شغلی بالقوه به آن مراجعه کنید.
گام ۲: شناسایی زمینههای رشد و توسعه فردی و شغلی
هنگام انتخاب مسیر شغلی و تغییر شغل، تنها به دنبال یافتن شغلی نباشید که با نقاط قوت فعلی شما مطابقت داشته باشد. این در واقع این یک رویکرد بسیار محدود کننده است. شما همچنین می خواهید پتانسیل خود را برای توسعه نقاط قوت جدید شناسایی کرده و از آن بهره ببرید. بنابراین، این مرحله در مورد بازتاب مهارتهای جدیدی است که میخواهید کسب کنید و زمینههای بالقوه برای رشدتان پیدا کنید.
برای اینکار می توانید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- آیا مهارت های تخصصی خاصی وجود دارد که همیشه در مورد آن کنجکاو بوده اید، با فرض اینکه زمان و منابع انجامش را داشته باشید؟ به عنوان مثال، من یک برنامه نویس هستم، اما همیشه فکر میکردم که یادگیری نحوه کدنویسی عالی است. من هیچ برنامه ای برای تبدیل شدن به یک توسعه دهنده وب ندارم، اما شاید این تمایل به رشد مهارت های حل مسئله من را برجسته کند.
- در چه موقعیتها یا موقعیتهایی میتوانید بهتر یا متفاوت تر رفتار کنید؟ به عنوان مثال، آیا اخیراً با کسی اختلاف نظر داشتید و آرزو می کردید که در پیشبرد آن ارتباط، رفتار واضح تری داشته باشید؟ اگر به عنوان دانشجوی کالج برنامه ریزی بیشتری داشتید، می توانستید زندگی خود را آسان تر کنید؟ آیا ارزش واقعی را در توانایی تجزیه و تحلیل داده ها می بینید، اما واقعیت را نسبتاً وحشتناک می بینید؟ با هر مثالی که فکر می کنید، در نظر بگیرید که چه مهارت هایی (نرم یا سخت) ممکن است بر اساس بازتاب خود ایجاد کنید.
- چگونه می توانید نقاط قوت موجود خود را توسعه دهید؟ با نگاهی به فهرست نقاط قوت خود در مرحله اول، آیا چیزی وجود دارد که بتوان آن را بیشتر توسعه داد؟ چگونه می توانید نقاط قوت اصلی خود را تقویت کنید و آنها را در عمل به کار ببرید؟ می توانید نقاط قوت خود را عضلاتی بدانید که باید به طور منظم از آنها استفاده کنید. راه های جدید و خلاقانه ای برای استفاده و به کارگیری نقاط قوت خود بیابید و از آن ها برای پیدا کردن روش های توسعه خودتان استفاده کنید.
با تکمیل این تمرین، شروع به مشاهده برخی از فرصت های واضح برای رشد و توسعه خواهید کرد. اینها را یادداشت کنید و در ذهن داشته باشید. آنها شما را راهنمایی می کنند که کجا تلاش خود را برای یادگیری، آموزش و دنبال کردن مسیر شغلی جدید در هنگام پیدا کردن و تغییر شغل متمرکز کنید.
گام۳: عملکرد فعلی خود را ارزیابی کنید
هنگام برنامه ریزی برای آینده، یادگیری از گذشته بسیار مفید است. به گذشته نگاه کنید و به چیزهایی که بیشتر از همه از آن لذت برده اید و همچنین بخش هایی که میخواهید در آنها ورود کنید. اگر شغل قبلی نداشته اید و تازه کار هستید، روی تحصیل یا به طور کلی زندگی خود تمرکز کنید و سعی کنید عملکردتان را در آنجا ارزیابی به صورت شفاف و صادقانه ارزیابی کنید. یادتان باشد هرگز خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. صرفا نسبت به اهدافی که دارید و جایگاهی که الان نسبت به آن اهداف در آن قرار دارید خودتان را بسنجید تا بتوانید هنگام انتخاب و تغییر شغل موفقیت بیشتری کسب کنید.
شما به سادگی میتوانید فهرستی از «دوست داشتنی ها» و «دوست نداشتنی ها» تهیه کنید، یا میتوانید از لیست زیر استفاده کنید:
- روز کاری ایدهآل من روزی است که…
- من در محیطی بهترین کار را انجام میدهم که….
- بیشترین لذت را در مورد شغل فعلی/قبلیام اینها/بوده اند…
- من در محل کاری احساس رضایت بیشتری میکنم زمانی که…
- یک روز کاری وحشتناک من اینطور سپری شده است…
- من برای کار در محیطی تلاش میکنم که…
- سه چیزی که از آن لذت میبرم و در مورد شغل فعلی/قبلی من هستند/بوده اند…
- من در کارهایم احساس ناامیدی می کنم وقتی…
می توانید آزادانه هرچه دوست دارید بنویسید و هر آنچه را که به ذهنتان می رسد را یادداشت کنید. در اینجا هیچ پاسخ یا قالب درست یا غلطی وجود ندارد – هدف این است که به طور فعال در مورد علاقه ها و موارد ناپسند خود در مورد کار و حرفه خود فکر کنید تا در هنگام تغییر شغل احساس رضایت و آرامش بیشتری نسیبتان شود.
ممکن است از نتیجه این کار کاملا شگفت زده شوید! البته، همه این اطلاعات مفید را باید هنگام انتخاب شغل بعدی خود در اختیار داشته باشید تا با دست پر به استقبال فرایند تغییر شغل بروید.
گام۴:محرک ها و انگیزه های خود را شناسایی و اولویت بندی کنید
در مرحله بعد، زمان آن فرا رسیده است که به آنچه به شما انگیزه می دهد فکر کنید. به عبارت دیگر، چه چیزی می خواهید از شغل و کاری که انجام می دهید به دست آورید؟
به این محرکهای بالقوه نگاهی بیندازید و با خیال راحت موارد را به لیستتان اضافه کنید. سپس، سه مورد برتر را که در شغل آینده برایتان مهمتر هستند انتخاب کنید (یا اگر میخواهید آن را به سه کاهش دهید، همه آنها را امتیاز بندی کنید و به ترتیب اولویت از مهمترین به کماهمیتترین قرار دهید):
- میزان خلاقیت در کار
- فرصتی برای کمک به دیگران
- داشتن حس ارزشمندی
- پاداش مالی
- تعادل بین کار و زندگی
- کار به عنوان بخشی از یک تیم
- فرصت کار انفرادی یا مستقل
- انعطاف پذیری/توانایی تنظیم ساعات کاری خود
- استقلال از نظر انتخاب نوع پروژه ها و تسک ها
- داشتن فرصتی برای راهنمایی دیگران
- فرصت یادگیری از دیگران و منتورینگ دیگران
- کار مبتنی بر فناوری یا دیجیتال
- ظرفیت فیزیکی یا عملی کار
به خاطر داشته باشید که اولویتهای شما ممکن است با تکامل و تغییر شغل شما در آینده تغییر کند. اولویتهایی که اکنون تعیین میکنید برای همیشه ثابت نمی مانند! در شغلی بعدی خود، ممکن است امنیت مالی را در اولویت قرار دهید، اما این بدان معنا نیست که باید خلاقیت را برای همیشه قربانی کنید – فقط ممکن است زمانی دیگر آن را در اولویت قرار دهید.
با در نظر گرفتن اولویتهایتان، میتوانید مسیرهای شغلی مختلف را ارزیابی کنید تا ببینید چگونه با هم مطابقت دارند و چه زمانی و چه طور آماده تغییر شغل هستید.
گام۵: در مورد گزینه های شغلی خود تحقیق کنید
تا کنون، در مورد نقاط قوت، زمینه های رشد و توسعه، و همچنین موارد مورد علاقه، خطوط قرمز و انگیزه های خود فکر کرده اید. اکنون زمان آن است که مسیرهای شغلی مختلف را پیدا کنید.
صدها، اگر نگوییم هزاران عنوان شغلی مختلف در ایران و دنیا وجود دارند – مواردی که حتی نام آنها را نشنیده اید. بنابراین چگونه می توانید لیست آن ها را محدود کنید؟ در ادامه چند نکته برای انجام این کار گفته ایم:
- سه تا پنج صنعت و حوزه ای که به طور بالقوه به آنها علاقه مند هستید، شناسایی کنید. برای مثال، مراقبتهای بهداشتی، منتورگری و خودسازی، فناوری، طراحی، محیطزیست، غذا، گردشگری، روانشناسی و مالی… هر چیزی که فکر میکنید و دوست دارید بیشتر درباره آن تحقیق کنید.
- به صنایع با رشد بالا و عناوین شغلی نگاه کنید. اگر مایل به یک تغییر شغل اصولی هستید که آیندهتان را تضمین کند، جستجوی خود را بر مشاغل با رشد بالا متمرکز کنید. پیشنهاد می کنیم در گوگل برای مشاغل و مهارتهای پرتقاضا در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ جستجو کنید و ببینید کدام نقشها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
در این مرحله می توانید شروع به متمرکز کردن تحقیقات خود روی زمینه های خاص یا حتی عناوین شغلی جدیدتری کنید. به عنوان مثال، اگر برای تغییر شغل به طراحی در حوزه فناوری علاقه دارید، می توانید در زمینه رشته هایی مانند طراحی تجربه کاربر (UX) و رابط کاربری (UI) تحقیق کنید.
صرف نظر از رشته یا مسیر شغلی که به آن نگاه می کنید،می توانید تحقیقات خود را روی این موارد متمرکز کنید:
- این نقش شامل چه مواردی می شود: وظایف و مسئولیت های معمول فردی که در این زمینه کار می کند چیست؟ به آگهیهای شغلی زنده نگاه کنید تا ایدهای در مورد آنچه در آن وجود دارد به دست آورید و حسابهای «روز زندگی» را جستجو کنید.
- شرایط لازم برای ورود به این رشته: آیا مدرک خاصی در این صنعت مورد نیاز است؟
- آنچه دیگران در مورد نقش می گویند: اگر می توانید، با افرادی که قبلاً در این زمینه هستند صحبت کنید تا بینش خود را در مورد این نقش و آنچه در بر دارد به دست آورید.
همانطور که مسیرهای شغلی احتمالی را بررسی می کنید، نقاط قوت، زمینه های رشد، نیازها و انگیزه های خود را همیشه در ذهن داشته باشید. هر مسیر شغلی بالقوه چگونه با آنها مطابقت دارد؟ آیا این شغل شما را هیجان زده می کند و از اهداف و علایق شما صحبت می کند؟ به تحقیق ادامه دهید تا بتوانید بگویید “یافتم!”
گام ۶: مهارت های جدید و ضروری بازار کار را بیاموزید و نمونه کار و رزومه واقعی برای خودتان دست و پا کنید
هنگامی که گام بعدی خودتان در مسیر تغییر شغل خود را مشخص کردید، می توانید اقدامات مشخصی را برای تحقق آن بردارید.
مهم نیست که چه شغل و چه مسیر شغلی را انتخاب کرده اید، مهارت های خاصی در صنعت و آن شغل وجود دارد که باید به آنها مسلط شوید. که شامل یادگیری ابزارهای مورد نیاز آن شغل، درک هر گونه اصول و فرآیندهای اساسی مربوطه، و دستیابی به تجربه و مهارت های خاصی است.
میتوانید کارتان را با یادگیری فردی به سبک خودآموز شروع کنید، مانند:
- مطالعه وبلاگها و کتابها
- گوش دادن به پادکستهای کاری
- در صورت امکان ابزارها و نرمافزارها را هم امتحان کنید
- دنبال کردن آموزشهای ۱۰۰درصد رایگان YouTube
اگر در حال تغییر به یک زمینه کاملاً جدید هستید، مؤثرترین مسیر این است که یک مسیر یادگیری و برنامه کاملا ساختاریافته را دنبال کنید. بسته به پوزیشن شغلی که وارد آن می شوید، این ممکن است به شکل یک مدرک کالج یا دانشگاه سنتی، یک دوره آنلاین یا بوت کمپ، یا یک برنامه منتورینگ حرفه ای باشد.
برای انتخاب برنامه یا مدرک تحصیلی مناسب برای تغییر شغل(پیشنهاد ویژه ما)
وقتی نوبت به انتخاب دوره یا برنامه می رسد، نکات و ملاحظات خاصی وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید:
- آیا اصلا مسیر شغلی جدید شما به مدرک یا اعتبار خاصی نیاز دارد؟ برای برخی از رشته ها، دوره ها و مدارک تحصیلی مختلفی وجود دارد که شما را وارد این صنعت می کند. برای برخی نیز فقط یک توصیه نامه خاص را به رسمیت شناخته می شود – مانند برنامه های معتبر APA برای روانشناسان. قبل از سرمایه گذاری زمان و پول در یک دوره تحقیقات خود را انجام دهید. چرا که در بسیاری از موارد هیچ نیازی به کسب مدرک و گواهی برای تغییر شغل و شروع یک کار جدید ندارید.
- چقدر می توانید برای کسب مهارت های جدید وقت بگذارید؟ اگر قصد دارید همزمان با کسب مهارت های جدید برای تغییر شغل خود کار کنید، باید یک دوره یا مدرک انعطاف پذیر را در نظر بگیرید. اگر مایل و قادر به کار تمام وقت هستید، ممکن است برنامه ای فشرده تر را در نظر بگیرید. قبل از ثبت نام در برنامه حتما به این موضوع فکر کنید و برنامه ای را انتخاب کنید که انعطاف کافی با شرایط شما را داشته باشد.
- چگونه بودجه خود را تامین خواهید کرد؟ بسته به شرایط زندگی شما، دوره یا برنامه هزینه اش می توانید معنا و مفهوم متفاوتی برایتان داشته باشد. از نظر نحوه تأمین بودجه مطالعات خود را از قبل انجام دهید و گزینه های خود را از نظر بورس تحصیلی، کمک های مالی، همکاری و یا سهم ازدرآمد، وام ها و شرایط و مدل های پرداخت بررسی کنید.
هنگامی که استراتژی تان را در تغییر شغل کشف کردید، برنامه انتخابی شما باید رویکردی ساختاریافته و شناخته شده توسط صنعت را برای کسب مهارت هایی که برای موفقیت در شغل جدید خود به آن نیاز دارید ارائه دهد.
گام۷: مهارتهای خود را به کار بگیرید و برجسته شان کنید
وقتی به تغییر شغل فکر میکنیم، اغلب به شدت روی چیزهایی که از نظر مهارتها و تجربه کمبود داریم تمرکز میکنیم. با این حال، موفقترین افراد در تغییر شغل نیز بر آنچه که قبلاً روی میز آوردهاند تمرکز میکنند – و اینکه چگونه میتوان از آن مهارتهای موجود در حرفه جدید و به ظاهر نامرتبط خود استفاده کرد.
همانطور که مهارتهای جدیدی را برای شغل جدید خود کسب می کنید، کمی زمان بگذارید تا به تجربه قبلی خود فکر کنید. نقش های فعلی یا قبلی شما چگونه می تواند شما را برای آینده شغلی تان تجهیز کند؟ به عنوان مثال، اگر معلمی هستید که در حال ورود و تغییر شغل به حرفه بازاریابی هستید، از قبل با اهمیت تولید محتوا خود برای مخاطبان آشنا شوید.
اگر شما یک متخصص خدمات مشتری هستید که به سمت حرفه ای در UX تغییر مسیر می دهید، از قبل در اولویت قرار دادن کاربر متخصص شوید. اگر شما یک بازاریاب هستید که به عنوان تحلیلگر داده بازآموزی می کند، احتمالاً قبلاً با برخی از ابزارها و تکنیک های تحلیل اساسی کار کرده اید.
این مرحله مهم است زیرا به شما کمک میکند تا ارزشی را که میتوانید برای حرفه جدید خود به ارمغان بیاورید را درک کنید و به دیگران هم نشانش دهید. ممکن است احساس کنید که از صفر شروع می کنید، اما در واقعیت، مهارت های جدید زیادی را به خودتان اضافه می کنید.
این مهارتها را در رزومه، نامههای توصیه ای، وبسایت شخصی یا نمونه کارها، صفحه لینکدین خود و در مصاحبهها برجسته کنید. این کار به شما کمک میکند تا دلیلی قوی برای اینکه چرا کاندیدای عالی برای آن شغل هستید بسازید!
گام۸: کار با یک منتور
گفتن این یکی آسان تر از انجام آن است. اما، اگر بتوانید یک منتور یا مربی کار درست پیدا کنید، مزایای آن برای شما بی پایان خواهد بود. منتورینگ برای هرکسی در هر مقطعی از حرفهاش ارزشمند است، به ویژه برای افرادی که شغل خود را تغییر میدهند و به سمت حوزهای ناشناخته حرکت میکنند.
ما در مورد اهمیت داشتن یک منتور (و چگونگی استفاده از بهترین راهنما) قبلا در وبلاگ گلرن نوشتهایم، اما به طور خلاصه:
- یک منتور میتواند بینش دست اولی را در مورد صنعت جدید شما به همراه توصیههای عمومی شغلی ارائه دهد
- آنها میتوانند در مورد عملکردتان به شما بازخورد ارائه دهند. به خصوص اگر وارد صنعتی می شوید که نیاز به داشتن یک نمونه کار دارد،
- یک منتور می تواند به شما کمک کند تا شبکه خود را توسعه دهید و به طور بالقوه به شما فرصت های شغلی جدیدی حتی در هنگام تغییر شغل معرفی می کند.
پس کجا و چگونه می توانید یک منتور پیدا کنید(پیشنهاد ما)؟
اگر در حال گذراندن دوره یا برنامه منتورینگ به عنوان بخشی از فرایند تغییر شغل خود هستید، به دنبال برنامه ای باشید که شما را با یک منتور جفت و جور کند. اغلب، دورههایی که به طور خاص با در نظر گرفتن تغییر شغل طراحی شدهاند، به شما فرصت زیادی برای یادگیری از کارشناسان و افراد کاربلد در همان صنعت میدهند.
در غیر این صورت، باید رویکرد فعال تری در پیش بگیرید. اگر قبلاً در لینکدین حضور دارید، با افراد در صنعت جدید خود ارتباط برقرار کنید و ببینید که آیا آنها علاقه مند به یک تماس کوتاه یا حتی تبادل چند کلمه از طریق ایمیل با شما هستند یا خیر.
حتماً خودتان را معرفی کنید و دلیل ارسال پیام به آنها را روشن کنید. امیدوارید که در چه مواردی به شما کمک کنند؟ آیا سؤالات خاصی وجود دارد که می خواهید بپرسید یا توصیه ای وجود دارد که دوست دارید از آنها دریافت کنید؟
یکی دیگر از راههای (شاید ارگانیکتر) برای یافتن یک منتور از طریق شبکهسازی مستمر است. در جلسات و دورهمی ها چه به صورت آنلاین یا حضوری، شرکت کنید و از این طریق ارتباط برقرار کنید.بیشتر بیاموزید.
گام۹: شبکه خود را رشد دهید
تغییر شغل مستلزم آن است که خود را در آن شغل غرق کنید. نه تنها شبکه سازی یک راه عالی برای یادگیری در مورد زمینه و ایجاد ارتباطات است، بلکه می تواند درها را روی فرصت های شغلی جدیدی برای شما باز کند.
شبکه سازی را با انجام کارهای زیر زودتر شروع کنید:
- شرکت در رویدادها و جلسات
- ارتباط با متخصصان در لینکدین برقراری ارتباط با آنها
- ارتباط گرفتن با همتایان خود(منتی ها) در حین یک دوره یا برنامه
- تلاش برای شبکه سازی سریع (مانند دوستیابی سریع، اما صرفا در حرفه خود!)
- ارتباط با افراد در پلتفرم هایی نظیر Bumble Bizz (که البته به درد پیدا کردن کار خارج از ایران میخورد)
سعی کنید با افراد مختلفی ارتباط برقرار کنید. از متخصصان باتجربه صنعت گرفته تا تازه واردانی مانند خودتان، تا استخدام کنندگان و تولیدکنندگان محتوا در این زمینه. هرچه شبکه شما متنوع تر باشد، بیشتر در مورد صنعت جدید خود خواهید آموخت.
در این مقاله ما مراحلی که به تغییر شغل شما کمک می کنند را به ترتیب خاصی فهرست کرده ایم، مسیر منحصر به فرد شما ممکن است کاملاً خطی نباشد، و این مشکلی ندارد! از مراحلی که برای شما امکان پذیرتر است شروع کنید و به مراحلی که نیاز به فکر و تلاش بیشتری دارند بروید. نمی گوییم که موفق باشید می گوییم قطعا موفق می شوید اگر تا انتهای مسیر ادامه دهید.
۳- سوالات متداول
برای تغییر شغل برای تکمیل این راهنما، اجازه دهید به سؤالاتی که اغلب در مورد موضوع تغییر شغل از ما می پرسند پاسخ دهیم.
۱-۳ من بیش از ۳۰ سال سن دارم. آیا برای تغییر شغل و یا مهاجرت شغلی خیلی دیر است؟
قطعا نه. هیچ وقت برای ورود به شغلی که دوستش دارید دیر نیست(این هم یک جمله کلیشه ای از ما!). در واقع، کسانی که بعداً در زندگی شان شغل خود را تغییر می دهند، تجربه بیشتری را در کار خود دارند. مهم نیست چند ساله هستید یا زمانی که تصمیم به ورود به شغل جدیدی میگیرید، مهم این است که بتوانید مهارتهای لازم را نشان دهید و ارتباطات معنیداری بین شغل قبلی و شغل جدیدتان ایجاد کنید. جالب است بدانید در بسیاری از پوزیشن های شغلی به ویژه مدیریتی و سنیورها مهم است که شما شرایط حداقل سن را رعایت کنید. که این خود تایید کننده سابقه کاری شماست.
۲-۳ آیا تغییر شغل پس از پاندمی دشوارتر شده است؟
نه، تغییر شغل از زمان همهگیری کووید-19 سختتر نیست. در ابتدای این راهنما، به دنیای کار در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ نگاهی انداختیم و در مورد روند اخیر استعفاهای مربوط به ایران و خارج از ایران بحث کردیم. به طور خلاصه، افراد بیشتری داوطلبانه مشاغل خود را ترک می کنند، و در ایالات متحده، تعداد فرصت های شغلی از افراد با مهارتی که برای آنها وجود دارد خیلی بیشتر است.
در تغییر شغل، شما یک قانون نانوشته در “بازار کار جدید” خواهید یافت. بازاری سیال، که در آن تغییر شغل و مهاجرت چیزی عادی است، و در آن کارفرمایان باید برای جذب و حفظ کارکنان خود سختتر از قبل تلاش کنند. همه شرایط برای شما در شروع یک حرفه جدید عالی است!
۳-۳ آیا برای شروع یک شغل جدید هنوز هم به مدرک تحصیلی اهمیت می دهند؟
نه همیشه! پاسخ به مسیر شغلی انتخابی شما و نیازهای خاص و شرایط شما بستگی دارد، اما این روزها می توان بدون مدرک دانشگاهی به اکثر مشاغل دسترسی داشت. مدارک دانشگاهی سنتی دیگر تنها مدرک قابل قبول در نظر گرفته نمی شود. کارفرمایان در حال حاضر از برنامه های منتورینگ و بوت کمپ ها بیش از مدارک دانشگاهی تحت تاثیر قرار می گیرند.
قبل از اینکه بین یک مدرک تحصیلی سنتی و یک مسیر جایگزین یکی را انتخاب کنید، مطمئن شوید که چه چیزی در شغل جدید خود مورد نیاز است. به عنوان مثال، شغل هایی مانند روانشناسی و پزشکی دستورالعملهای سخت و سریعی از نظر ورود و صلاحیت خواهند داشت، در حالی که صنعت فناوری از طریق بوت کمپ و برنامههای منتورینگ آنلاین به راحتی برای شما از هر جای ایران و دنیا قابل دسترسی است.
۴- نکات کلیدی و گامهای بعدی
امیدواریم این راهنما برای شما مفید بوده باشد و برای تغییر موفقیتآمیز شغل در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ احساس هیجان و قدرت کرده باشید. در دنیایی که دورکاری در حال تبدیل شدن به یک هنجار برای بسیاری از صنایع است، جایی که مسیرهای شغلی خطی دیگر در آن وجود ندارد. استاندارد طلایی، و جایی که کارفرمایان برای جذب و حفظ کارگران ماهر بیش از هر زمان دیگری تحت فشار هستند، هرگز زمان بهتری برای دنبال کردن شغلی که دوست دارید وجود ندارد.
اگر میخواهید درباره تغییر شغل اطلاعات بیشتری کسب کنید، این راهنماها به شما کمک میکنند:
- کدام مسیر شغلی (تِک) برای شما مناسب است؟ 5 مورد از بهترین شغل های فنی در حال حاضر
- راهنمای غلبه بر استرس در مسیر یافتن شغل و رسیدن به اعتماد به نفس
- راهنمای کامل تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند وب + آنالیز درآمد
- راهنمای جامع ورود به شغل تحلیل داده برای افراد تازه کار + شرح شغل
- راهنمای جامع و نحوه تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر + معرفی ابزارهای مهم و ضروری
- اهمیت داشتن منتور + راهکارهایی برای نتیجه گیری بهتر از برنامه منتورینگ
۵- افزونه مهاجرت شغلی
برای دانلود رایگان افزونه و کتابچه راهنمای مهاجرت کاری روی دکمه زیر کلیک کنید.