تفکر در شرایط بحرانی یک مهارت اکتسابی است. این امر مستلزم تجزیه و تحلیل بی طرفانه حقایق، جستجو و جمع آوری هر چه بیشتر اطلاعات، تفکر باز و سپس قضاوت بر پایه اطلاعات به دست آمده است.
مطمئن باشید، می توانید به خود یاد دهید که در شرایط بحرانی فکر و تصمیم گیری کنید. در این متن به نکات مهمی اشاره کرده ایم که به شما در شروع کار کمک می کند.
۱- آگاهی از انگیزه های نویسنده و توزیع کننده محتوا
اگر در وهله اول بدانید چه چیزی آن شخص را وادار به انجام تحقیق و نگارش محتوا کرده است، می توانید کار وی و منبعتان را ارزیابی کنید. در ادامه مواردی که باید از آنها آگاه باشید را آورده ایم:
در موضوعات علمی و تخصصی از محتواهایی که صرفا بیانگر احساسات شخصی افراد است تا جای ممکن خودداری کنید.
مراقب عبارات همیشه، زیاد یا هرگز باشید. مگر اینکه بتوانید اعدادی را در تأیید این عبارات پیدا کنید.
دقت کنید کمتر از عبارات اول شخص (با استفاده از “من”) و دوم شخص (استفاده از ضمایر “شما”) در محتوا استفاده شده باشد. مگر اینکه به صورت اختصاصی قرار است موضوعی به شما منعکس شود و در مورد آن راهنمایی بگیرید.
منابع معتبر آن محتوا را بیابید.
به یک یا دو منبع بسنده نکنید. حتما چندین محتوا را از دیدگاه های مختلف را بررسی کنید.
۲- روش پیدا کردن مستندات و محتوای معتبر از محتوای کم ارزش
یک قانون کلی برای اکثر نوشته هایی که ادعایی را مطرح می کنند این است که مدرکی برای آن ارائه کنند. برای تایید آن ادعا، و سپس استفاده از استدلال برای گره زدن موضوعات به هم و رسیدن به نتیجه استفاده کنند. با پرسیدن سوالات زیر از خودتان منابع خود را تحلیل کنید. سوالاتی از قبیل:
آیا محققان کمتر از 10 نفر یا مورد را مطالعه کرده اند؟ (که قطعا نتیجه گیری اش به طور کامل قابل استناد نیست)
آیا نویسنده نماینده یک شرکت یا صنعت خاص است؟(که قطعا با جهت گیری آن محتوا را تولید کرده است)
نویسنده چه مقالات و مطالعات دیگری را در چه منابعی منتشر کرده است؟ (پیش زمینه قبلی شخص مهری است بر تایید حرفش)
آیا این مقاله در یک مجله علمی منتشر شده است یا در وب سایتی که چیزی را می فروشد؟ (مقالات علمی هرچند با فرضیات و ساده سازی هایی همراه هستند، اما نسبت به یک مقاله سایت روایی و پایایی بالاتری دارند)
۳- راهکارهای جستجوی کارآمد
وقتی به طور مناسبی جستجو می کنید، پیدا کردن مستندات معتبر آسان تر است. در اینجا نکات کلیدی برای یک جستجوی خوب که بهتر است رعایت کنید را آورده ایم:
از کتابخانه آنلاین برای یافتن مقالات علمی استفاده کنید. مقالاتی که توسط همتایان بررسی شده اند (مثلا توسط دیگر متخصصان یا محققان آن حوزه خاص) عموما دقیق تر هستند.
هنگامی که مطلب قانع کننده ای می خوانید، منبع موجود در انتهای آن مقاله را نیز بررسی کنید و برخی از آن منابع را جستجو و در مرورگر خود ذخیره کنید.
وقتی نویسنده ای منبع دیگری را ذکر می کند، سعی کنید آن منبع اصلی را نیز پیدا کنید و خودتان آن را بخوانید.
مراقب تعصبات و غرض ورزی های شخصی افراد باشید! حتما اعتبار و وابستگی های نویسنده را نیز در نظر بگیرید.
به تاریخ انتشار آن دقت کنید. اگر این محتوا بیش از پنج سال پیش تکمیل شده باشد، در بیشتر مواقع احتمالاً منسوخ شده است. پس در موتور جستجوی خود تاریخ نتایج را به یک ماه، یک سال یا نهایت تا ۵ سال قبل تنظیم کنید.
۴- از اطلاعاتی که کسب می کنید، استفاده هم بکنید!
استفاده از مستندات در مقاله فقط پاشیدن نقل قول ها در سراسر آن نیست، بلکه ادغام موضوعات مطرح شده در محتوا و رسیدن به استدلال متناسب با آنهاست. مثلا نوشتن «هویج برای شما خوب است» یک چیز است، اما توضیح اینکه چگونه و چرا هویج برای شما مفید است بر اساس آمار و تحقیقات بسیار قانعکنندهتر و متفاوت است. برای نشان دادن مهارت جستجو، آنچه را که میخوانید با هم ترکیب کنید تا بتوانید تصمیم درست را بگیرید. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید، سعی کنید نحوه استفاده سایر نویسندگان از اطلاعات برای جلب اعتماد در خواننده را تحلیل کنید و شما نیز از همان استراتژی های آنها برای انجام همین کار استفاده کنید.
توانایی تفکر در شرایط بحرانی به مهارت جستجوی بهتر شما کمک می کند که به نوبه خود منجر به بهبود مهارت های نگارشی و کلامی شما نیز خواهد شد. وقتی که یاد بگیرید از اطلاعات (چه یک دوره آموزشی، چه کتاب، مقاله وبلاگ، پادکست، ویدیو یوتوب و…) با دید انتقادی به دور از سوگیری و غرض ورزی های شخصی استفاده کنید، به عنوان یک مهارت جدید یاد خواهید گرفت خارج از محیط کار نیز گفتگو و ارتباط سازنده و بهتری با دیگران ایجاد کنید.