زمانی که مسیر یادگیری شما کاملا مشخص شد، برنامه منتورینگ شما در قالب تعداد مشخصی تسک تعیین می شود. هر تسک اجزا و قسمت های مختلفی دارد که مهمترین آنها عبارت است از: سطح تسک (از سطح A تا D)
(3 کاری که منتی نباید انجام دهد و جزو خروجی مورد انتظار این تسک نیست)
موانعی که در طی تسک منتی با آنها مواجه خواهد شد + راهکارهای منتور
(به صورتیکه برای مواجهه با آنها آمادگی ذهنی داشته باشد و موانع را جزیی از روند کار خود بداند)
(برای هر تسک ۲ هفته ای حداقل ۴ جلسه منتورینگ برگزار می شود)
اقداماتی که منتی لازم است تا جلسه بعدی انجام دهد (پس از هر جلسه منتورینگ مشخص می شود)
تسک: پروژه ای متناسب با مهارت، بازار کار(نیاز شرکتی خاص)، اهداف و نیازمندی منتی می باشد که مانند یک چارچوب محکم گام ها و خروجی های هر مرحله ای سفر شغلی منتی را به صورت عملی برای او مشخص می کند.
پس از تعریف تسک با جزئیات کامل، آن را بررسی و کارتان را شروع می کنید و سوال های خود را نیز در اولین جلسه دوره منتورینگتان از منتور برای روند اجرای تسک می پرسید.
جلساتی که در طول دوره منتورینگ تنظیم می شود، بیشتر بر چک کردن کارها و دادن بازخورد هایی جهت پیشبرد کار شما تمرکز دارد تا بتوانید مرحله به مرحله و تسک به تسک عملکرد بهترین از خودتان نشان دهید و به سطح بالاتری از مهارت در آن حوزه شغلی خاص برسید.
حین و پس از انجام هر تسک شما چند مرحله گزارش از میزان رسیدن به خروجی های مورد انتظار و هدف تسک، فعالیت ها، پیشنهادات، مشکلات و جزییات جلساتی که در طول دوره منتورینگ داشته اید به منتورتان ارائه می دهید. این گزارشات برای دریافت بازخورد دقیق تر در مورد پیشرفت خود و همچنین نکات و توصیه های متناسب با اهداف شغلی تان از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
گزارش شما پس از تایید منتور برای مدیر برنامه ارسال می شود تا ایشان بتواند متناسب با آن تصمیماتی که به بهبود روند کار شما منجر می شود را اتخاذ و در زمان مناسب عملی کند.
پس از آنکه شما مراحل قبل را چندین بار طی کردید(که تعداد تسک ها با توجه به مسیر شغلی، جزییات هر یک، سطح و شرایط خودتان و پارامتر های دیگر برای هر فرد متغیر است) و به سطح قابل قبولی از آمادگی از بعد تجربه و مهارت کاری رسیدید، برنامه منتورینگ شما در این بخش به پایان می رسد. و در صورتیکه مسیر شغلی شما قرار است به استخدام، مهاجرت، گرفتن پروژه و… منجر شود، وارد دوره آماده سازی شغلی و ورود به بازار کار می شوید.
روش انجام این مرحله نیز مشابه قبل است. با این تفاوت که تمرکز آن بر مهارت های رفتاری، ارائه، متریال های مورد نیاز(رزومه، سایت شخصی، شبکه اجتماعی و…) شماست. شما حداقل یک منتور شغلی خواهید داشت و در قالب ۱ تا ۲ تسک مشخص اقداماتی انجام می دهید که سطح آمادگی شما برای ورود به بازار کار و حتی گرفتن پروژه های خارج از کشور افزایش دهد.
این بخش برای مسیر شغلی «ورود به بازار کار بین المللی» به صورت پیش فرض به زبان انگلیسی خواهد بود. و تمرکز آن بر یکی از کشورهای اروپایی یا آمریکای شمالی و حتی شرکت خاصی است.(این موضوع بستگی به آمادگی شما و شناختتان نسبت به آن بازار و پوزیشن های شغلی است).
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد