تاحالا شده تصمیم بگیرید کارآموز بشید تا با ارتقاء مهارت و تجربه، خودتون رو برای بازارکار آماده کنید اما ندونید کدوم کارآموزی مناسب شماست و چطور میتونه به آینده ی شغلی شما کمک کنه. ما اینجاییم تا به شما کمک کنیم انواع کارآموزی رو بشناسید و مناسب ترین گزینه رو برای کارآموزی انتخاب کنید.
اگه کارآموزی که انتخاب میکنم متناسبم نباشه چی؟
دقت کردین توی مصاحبه برای گرفتن شغل دلخواهتون بهتون میگن «حرفهای شما درسته، اما چند سال سابقه کار دارین؟» یا اینکه «ما قبل از استخدام یه دوره کارآموزی یک ماهه داریم که تواناییتون در طول اون یک ماه سنجیده میشه» و بعد از یک ماه اتفاقی نمی افته؟
اگر شما هم توی جلسه مصاحبه غیرمستقیم رد شدین، احتمالا روی لینک درستی کلیک کردین.
توی این مقاله بهتون میگیم که چرا چنین اتفاقاتی میافته، و چقدر راحتتر میشد اگر قبل ازینک اقدام به ارسال رزومه برای استخدام کنین، توی یه دوره کارآموزی متناسب با اون شغلی که میخواین شرکت میکردین.
برای اینکه این مسیر رو سادهتر توضیح بدیم قدم به قدم با همدیگه جلو میریم تا متوجه بشیم انتخاب یه دوره کارآموزی مناسب چقدر میتونه به آینده شغلی و رسیدن به اهدافمون کمک کنه.
چرا باید با انواع کارآموزی آشنا باشیم؟
توی این قسمت میخوایم بهتون انواع کارآموزی رو بگیم، که دونستنش میتونه روی تصمیمگیری شما خیلی ثمر بخش باشه. به طور کلی ما ۳ نوع دوره کارآموزی داریم: دوره کارآموزی Internship، دوره کارآموزی Apprenticeship و دوره کارآموزی Externship که در ادامه مقاله به طور خلاصه براتون توضیح میدیم.
دوره کارآموزی Internship
یکی از انواع کارآموزی که بیشتر به گوشتون خورده Internship یا ستاژ همون انترن هست که احتمالا جاهای زیادی شنیدین. دوره های انترن بیشتر مخصوص دانشجویان پزشکی در ایران میباشه و بطور تخصصی برای اونها برگزار میشه تا از این فرصت کوتاه برای افرایش تجربه کاریشون استفاده کنن. اگه بتونن مهارت های لازم رو بدست بیارن تاثیر چشم گیری در آینده ی اونها میذاره.
اما به طور کلی اینترشیپ یعنی شما مستقیما برای یه شرکت درخواست کار میدین، اون شرکت بسته به تواناییها یا احساس نیاز، تشخیص میده که قبل از عقد قرارداد با شما یه دوره کارآموزی براتون بذاره.
این دورههای کارآموزی معمولا کوتاه مدت هست و از یک هفته تا ۱ ماه، بسته به شغلی که براش درخواست کار دادین، قابل تغییره. نهایتا بعد از اتمام دوره کارآموزی، شرکت با کارآموز قراداد میبنده و اون به عنوان نیروی رسمی شرکت شروع به فعالیت میکنه.
هنگام گذروندن این دوره ها معمولا حقوق یا دستمزدی به شما داده نمیشه که این نیز بستگی به سازمان یا شرکتی اره که در اون فعالیت می کنید.
مزایای شرکت در دوره های کارآموزی اینترشیپ
- شما با شرکت در این دورها می تونید تجربه کاری و مهارت فردی خودتون رو ارتقاء بدید.
- هنگام کارآموزی شما با افرادی سرشناس و با تجربه آشنا میشید که برای بالابردن سطح دانشتون به شما کمک می کنند و تاثیر قابل توجهی در روند پیشرفت شما خواهند گذاشت.
- شما با اتمام این دوره رزومه خودتون هم به معنای تکمیل می کنید و جزئی از سابقه کاریتون به حساب میاد.
- در برخی مواد هم موجب استخدام شدن دانشجو در اون شرکت یا سازمان میشه.
دوره کارآموزی Externship
دوره کارآموزی Externship یا یادگیری تجربی که به سختی میتونیم معادل فارسی براش پیدا کنیم،در واقع دوره کارآموزی هست که موسسات و دانشگاهها یا مراکز فنی حرفهای، دانشجویان یا کارآموزانشون رو برای طی دوره کارآموزی، به شرکتها و کسب و کارهای بیرون از موسسه معرفی میکنن.
در این نمونه از انواع کارآموزی، کارآموزان می بایست دانش و تجربه ای که تا الان بدست اوردن رو در محیط کار به اشتراک بذارن و بکار بگیرن تا از این طریق با موانع و چالش های کار آشنا بشن و خودشون رو برای کارکردن در یک محیط کار واقعی آماده کنن.
این یه فرصت عالی برای کارآموزانه چون در این دوره مسئولیتی بر دوش اونا نیست و به راحتی میتونن با پرسش و پاسخ سطح دانش خودشون رو ارتقاء بدن و به شناخت کاملی از خودشون برسن.
دوره کارآموزی Externship از لحاظ مدت زمان از دوره کارآموزی Internship بیشتره و بین ۱ تا ۳ ماه هست. بسته به رشته تحصیلی و موسسه یا دانشگاهی که درس میخونین میتونه بیشتر هم باشه.
امکان این هم وجود داره که همون شرکت یا محلی که دوره کارآموزی رو براتون فراهم میکنه استخدامتون هم بکنه.
دوره کارآموزی Apprenticeship
دوره کارآموزی Apprenticeship رایج ترین دوره بین انواع کارآموزی هست که این روزها باهاش برخورد میکنیم. توی دوره کارآموزی Apprenticeship یه شرکت که کارش آموزش مهارتهای شغلی هست برای جذب کارآموز درخواست میده و هدفش اینه که مهارتهای شغلی کارآموز رو افزایش بده.
دوره کارآموزی Apprenticeship، برخلاف دورههای کارآموزی قبلی که بیشتر تجربه محور هستن، روی جنبه آموزشی و عملی تاکید داره. به این ترتیب که شما به عنوان یه کارآموز توی این دوره کارآموزی شرکت میکنین و چندین منتور مختلف، که هر کدوم تخصص خاص خودشون رو دارن به شما آموزشهایی میدن و متناسب با آموزشهایی که میبینین پروژه انجام میدین.
با توجه به مطالبی که گفته شد، از بین انواع کارآموزی کدام مناسبتر ؟
برای کسی مثل من که درسش رو تموم کرده و دیگه توی دانشگاه نیست، طبیعتا دوره کارآموزی Externship بهترین گزینه بین انواع کارآموزی نیست . اما خصوصیات این دوره کارآموزی با دوره کارآموزی Internship خیلی مشابه هست. به همین دلیل مزیتها و معایبش رو میشه یکی کرد.
دوره کارآموزی Internship | دوره کارآموزی Apprenticeship |
زمان کمتری دارن (یک هفته تا ۳ ماه) | زمان بیشتری دارن (۳ ماه تا ۱ سال) |
برنامه آموزشی نداره، صرفا تجربه کاری هست | برنامه آموزشی مرتبط به دوره کارآموزی داره و مهارتهایی که کارآموز باید یاد بگیره |
سوپروایزر روی کار نظرات میکنه | منتورهایی دارن که پیچ و خم کار رو به کارآموزان یاد میدن |
معمولا از دوره کارآموزی درآمدی کسب نمیشه | تو دوره کارآموزی پروژههای واقعی با کسب درآمد انجام میشه |
ممکنه بعد از پایان دوره کارآموزی استخدام صورت نگیره | بعد از دوره کارآموزی، کارآموز برای کار معرفی میشه |
پروژهها تمرینی هستن و برای محک زدن کارآموز داده میشن | پروژهها واقعی هستن و میشه توی رزومه آوردشون |
خب حالا با توجه به اطلاعاتی که توی جدول بالا راجع به دوره کارآموزی گفتیم، میشه راحتتر تصمیم گرفت که کدوم دوره از بین انواع کارآموزی براتون مناسبتره. شرکتهای مثل گلرن دوره کارآموزی Apprenticeship برگزار میکنن. در مقابل، اگه خودتون برای یه شرکت رزومه بفرستین و توی مصاحبه بهتون بگن بهتره که دوره کارآموزی اون شرکت رو بگذرونین، منظورشون دوره کارآموزی Internship هست.